”Fan ta er politiker!”

I förra veckan så skedde till slut det som så många varnat för. En förlossning i en bil på väg mot BB i ö-vik. Paret var på väg från en by i närheten av Sollefteå mot BB i Ö-vik. De hann inte fram utan fick stanna efter vägen för att invänta ambulans. Den unga mamman Emma gav en känslosam intervju i TV och skriver i ett uppmärksammat facebookinlägg : ”Utan byxor och skor. Med navelsträngen hängandes och vår nyfödda i famnen får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Fan ta er politiker.”

Tack och lov slutade det lyckligt!

img_1682

Ovan en skärmdump från DN 24/2

Visst händer bilfödslar ibland, även när man har närmare till BB, men nedläggningen i Sollefteå har gjort att det blir fler som har långa avstånd och bilfödslarna kommer nu såklart att öka. Fler föräldrar kommer att få gå oroliga och behöva planera förlossningarna mer långsiktigt.

På lördag kväll var vi många som hajade till under Melodifestivalen när låtskrivaren till Sara Vargas och Juha Mularis skymtade förbi med den nu klassiska T-shirten för Sollfteå sjukhus. Det blev snabbt uppmärksammat i olika media. ”Vi sprider budskapet och kämpar för alla människors rätt till vård”, skrev låtskrivaren Lars Hägglund i ett fb-inlägg.

I veckan gick Regionstyrelsens ordf. Erik Lövgren (s) samt länets S-ordförande Eva Sonidsson ut i bland annat ST, med att de är beredda att pröva ”alternativa driftsformer” för Sollefteå sjukhus. ”Det kan handla om lösningar som entreprenad, intraprenad och nya former för samverkan mellan kommunerna”. De nämner den s. k. ”Norrtäljemodellen”, en samverkansdrift mellan kommun och landsting men tar även upp om en föreningsdrift som organisationen ”Ådalen reser sig” intresserat sig för eller privat entreprenad som moderaterna driver. Lövgren och Sonidsson menar att beslut om förstudie/utredning om detta bör tas på nästa regionfullmäktige. Att landstingsledningen nu är beredd att diskutera detta är såklart ett resultat av den starka opinionen i frågan.

Vet ännu inte om det planeras några protester den 8 mars i Sollefteå. Det vore annars ett bra tillfälle och vi vill uppmana BB och sjukhuskämparna i Ådalen att delta med någon form av protester på den internationella kvinnodagen. Det ser ut att bli ovanligt mycket aktiviteter 8 mars i år.  Både i Sverige och internationellt. I några länder planeras kvinnostrejker. Det är inte svårt att se en koppling till kvinnokamp när det gäller BB och övrig vård i Sollefteå!

Per Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: