Regionstyrelsen Västernorrland: miljonrötan och ska Sollefteå sjukhus privatiseras?

Regionstyrelsen för landstinget Västernorrland möttes i förra veckan. Mötet dominerades av hanteringen av det hemliga chefsavtal som kommer att kosta vården och skattebetalarna 3.6 miljoner kronor. Samtidigt presenterade landstingets hemsida att såväl landstingsledningens som alliansens toppolitiker står bakom ett tjänstemannaförslag som förordar att Sollefteå sjukhus läggs ut på föreningsdriven alternativt bolagsdriven entreprenadform.

Det hemliga avtalet till den avhoppade HR-direktören senare utredaren Lena Thelin består av 30 arbetsfria månadslöner på 69.300 kronor, en treårig utbildning på Bommersvik till gestaltpraktiker till en kostnad av 225.000 kronor.

Tillkommer hennes kostnader för mat och logi under kurstiden på 72.000 – 144.000 kronor. Thelins avgifter för utbildningens egenterapi, 70 timmar á 960 kronor, betalas liksom 35 timmars handledning á 1000 kronor exklusive moms. Vanliga, fattiga studenter lever på studielån! Även hennes kostnader för litteratur och resor till och från utbildningen betalas av landstinget i Västernorrland. Totalsumma 3.6 miljoner kronor. Sedan ett år tillbaka har Thelin anställning som personalchef på Strängnäs kommun med en månadslön på 69.000 kr men landstingets hemliga avtal med henne garanterar att detta inte ska påverka innehållet i avtalet. Owe Östman kunde i Tidningen Ångermanland den 14 juni redovisa att Thelin även tidigare kunnat kvittera ut ytterligare sammanlagt 136.956 kronor för utbildningkostnader under perioden 2012 – 2014.


Bilden ovan: ST 14 juni. Thelinaffären dominerar lokalmedia.

Regionstyrelsen redovisade på mötet att landstingets jurister och revisorer nu granskar Thelins avtal med landstinget. Hitills säger dessa att avtalet är arbetsrättsligt korrekt. Samtidigt kommer en extern revisionsbyrå kolla upp landstingets rutiner, regelverk och internkontroll. Resultatet av detta ska redovisas om några veckor. Detta räcker inte tycker vänsterpartiets gruppledare Lars-Gunnar Hultin som polisanmält det hemliga avtalets skapare förra regiondirektören Anders L. Johansson och Inger Bergström för ”grov trolöshet mot huvudman”. De två har även JO-anmälts. Anders L. Johansson har gjort sig oanträffbar och har ej kunnat nås av varken landstinget eller media
Tjänstemannaförslaget om alternativa driftsformer för Sollefteå sjukhus ska behandlas i den politiska referensgruppen den 16 juni och beslut ska tas i regionstyrelsen den 31 augusti. Medan moderaterna jublar och slickar sig om munnen inför en privatisering uttryckte sig socialdemokraternas Jan-Olof Häggström i Tidningen Ångermanland sig försiktigt positiv till en non-profit föreningsdriven drift.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar mot all vinstdriven privatisering som gör vården till en vara och inte en jämlik rättighet för alla. En i Ådalen väl förankrad, non-profit föreningsdrift i samarbete med kommun och landsting i likhet med den så kallade Norrtäljemodellen är värd att pröva. I slutändan ska staten garantera alla medborgare en bra och jämlik vård. Staten måste idag snarast tillföra stora resurser för att genomföra en radikal upprustning av vård och omsorg i hela landet. Kvaliteten på såväl vård som arbetsmiljö måste förbättras för att höja patientsäkerheten och stoppa dagens personalflykt.
Rättvisepartiet kämpar också mot den direktörskultur hämtad från det privata näringslivet som frodats i landstingstoppen. Hemliga avtal, ett miljonfrosseri i privilegier och pengar som delas ut mellan varandra -betalt av skattemedel som ska gå till vården i länet. Allt detta måste bort! Landstinget ska ledas av personer som brinner för och är beredda att kämpa för en bra utveckling av vården utan jakt på egna fantasilöner och privilegier. Ta bort direktörstitlarna och kräv att yrkespolitikerna i landstinget som valts att leda och ansvara för vården i länet lever på vanliga arbetarlöner. Det ”frälse” som styr Västernorrlands läns landsting idag har förbrukat allt sitt förtroende.

 

Stefan Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: