Valupptakt i kampens tecken

Ovan: några av deltagarna på valkonferensen i Jordbro

Lördagen den 24 mars samlades vi i Jordbro kulturhus i Haninge för att delta på Rättvisepartiet Socialisternas valupptakt.

Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, inledde med att berätta om hur medlemmar i RS tillsammans med andra Haningebor och antirasister bara några dagar tidigare hade lyckats stoppa nazister från Nordiska Motståndsrörelsen från att dela ut flygblad i Haninge Centrum i Handen. Sedan följde en rad olika tal från kamrater om en mängd olika ämnen och kampanjer.

Jonas Brännberg, ledamot för RS i Luleå, talade bland annat om hur RS, med våra samlade erfarenheter, spelar en otroligt viktig roll på de platser där vi finns.

– Folk längtar efter ett alternativ som konsekvent står på låginkomsttagarnas sida. Vi är de enda som säger att systemfelet heter kapitalism, sa Jonas.

Minela Mahmutovic från RS Göteborg tog upp om hur högerpolitiken har slagit hårt mot vården och skolan, där särskilt kvinnor drabbas.

Natalia Medina från RS Stockholm berättade om de två största rörelserna under 2017, asylkampen och #metoo-rörelsen, där den långa sittstrejken samt den stora skolstrejken den 12 december kl 12 gav en ny nivå av medvetenhet i samhället samt ett hopp om att det går att förändra saker och till och med stoppa utvisningarna.

Liv Shange Moyo från RS Luleå talade om hur vi bygger självförtroende inför valkampanjen, om hur RS är involverade i ett stort antal frågor och lokala strider, som vi alltid kämpar för att vinna.

– De etablerade partierna är frustrerade och hotade av vår närvaro, för vi förstör illusioner, och lägger grunden för verklig förändring.

Robert Bielecki från RS Haninge beskrev den trygghetskampanj i Jordbro som lanserades i höstas och om hur vi tillsammans med lokalbefolkningen lyckades kasta ut slumvärden Patricia från Jordbro, vilket är ett resultat av lokalt förankrad, gemensam kamp.

Fatima Linna Trabelsi från RS Luleå berättade om skolkampen i Luleå och beskrev hur vi fick stöd hos folk på grund av våra utåtriktade metoder och att vi beväpnar oss med fakta.

Bild: Keisha Taylor

Keisha Taylor från RS systerparti på Irland, Socialist Party, och ROSA deltog också och berättade om den långa och framgångsrika kamp för rätten till abort som har förts i många år i Irland och som nu har lett fram till en folkomröstning i frågan, troligen i slutet av maj.

Mellan alla tal framfördes låtar av Leo Nobel och i pauserna diskuterades det flitigt deltagarna sinsemellan. Det var en lyckad valupptakt som gav inspiration och lade fram varför det behövs ett tydligt socialistiskt alternativ i valet och alla andra dagar.

Ville Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: