– Ta förskolan på allvar!

I lördags höll förskolepersonal demonstrationer över hela landet. Sundsvall var inget undantag! Förskoleupproret förtjänar ett massivt stöd! Helt rätt att gå ut i protester inför årets valrörelse. Denna kamp handlar om en av välfärdens viktigaste områden.

Trots att tusentals förskollärare och barnskötare demonstrerade över hela landet i lördags var det på många håll tyst i media, eller bara liten kort notis. Orsaken är att etablissemanget räds en kamprörelse nu när de hoppas få en lugn valrörelse utan att konfronteras med verkligheten.

Här i Sundsvall var vi flera hundra demonstranter som i gassande sol tågade från Hedbergska gymnasiet och genom centrala Sundsvall. Sophia Skoog höll igång oss med talkörer som: – vi tar strid, för barnens framtid! Med flera.

Bild ovan: Sophia Skoog

När vi passerade storgatan fick vi konkurrens om ljudutrymmet med brummande motorcyklar som hade sin årliga uppvisning. De flesta MC-åkarna såg dock ut att vinka ett stöd till vår sak.

Vi samlades på en basketplan alldeles vid centrum. Där hälsades vi välkomna och fick höra att Förskoleupproret startats redan 2013, vilket jag inte visste.

Bild ovan: vid samlingen på basketplanen

Victoria Vallin från lärarförbundet berättade om hur häftigt jobb de egentligen har. De får se glada nyfikna barn som vill lära sig saker. Tyvärr hinns det allt oftare inte med att ge barnen det som behövs.

-Arbetsmiljön beror på många saker, men barngruppernas storlek är viktig.

-Ta förskolan på allvar! Lyssna på oss som jobbar!

Erika Hallström mfl. läste upp berättelser som skickats in. Det var från personal men även chefer som pressas att hålla budget mm. Flera berättelser kom från personal som nu var sjukskrivna, eller bytt jobb pga arbetsmiljön.

Nadja Olander från lärarförbundet i sundsvall berättade att andelen outbildad personal ökat. Sjukskrivningarna har ökat. 11,4 procent av personalen är långtidssjukskrivna.

Från kommunal talade Jasmin Boo som själv jobbar på midälva förskola. Hon tog bland annat upp kravet på att få fler personal på trygga tillsvidareanställningar.

Bild ovan: Jasmin Boo

Demonstrationen och mötet på basketplanen var mycket bra. Det märktes att det var kämpande personal ”från golvet” på Sundsvalls förskolor som arrangerade. Deltagarna var i huvudsak anställda vid förskolan samt en hel del föräldrar som ville visa sitt stöd.

De landsomfattande protesterna i lördags fick som många påpekat i debatten efteråt inte så stort mediagenomslag på olika orter. Orsaken till det är inte någon dålig ”mediestrategi” från arrangörerna utan det är utan tvekan en strategi från många medier. Dagens media är såklart politiskt styrd och de vet att dessa massiva demonstrationer kommer ge inspiration till fortsatt kamp. Det sista som det politiska etablissemanget önskar är en tuff kamp mitt under valrörelsen. Styrande politiker vill ha lugn och ro och kunna komma med tomma löften om att de satsar på ”vård och omsorg” som de alltid kommer undan med. Därför behöver upproret gå vidare och planera fortsatt kamp efter sommaren när valet börjar närma sig.

Per Johansson, förälder som haft sina barn på Vretens förskola i Sundsvall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: