Valets förlorare går samman till ny regionledning

                                                                
Under ett kort pressmöte på tisdagsmorgonen meddelade Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M) och Liberalerna (L) att de bildar nytt majoritetsstyre i Region Västernorrland.
Alla tre partier tappade förtroende hos väljarna i höstens val men tillsammans samlar de en majoritet. S förlorade hela 10 mandat till 28 efter en hårdför nedskärningspolitik under mottot att de ”tar ansvar för ekonomin”. M ville i valrörelsen lägga ut Sollefteå sjukhus på entreprenad, står för privatiseringar av vården och har aldrig haft något att hämta hos ”vanligt folk” i skogslänet. Backade nu med 1 mandat till 10. Liberalerna tappade också 1 mandat till 3 och är regionfullmäktiges minsta parti.
Efter flera sonderingar och förhandlingar blev det ändå dessa partier som skrapade ihop ett majoritetsstyre. Huvudbudskapet från presskonferensen var att personkemin var bra och att de kunnat komma överens eftersom de har en samsyn om att få  ”ordning och reda i ekonomin”. Den majoritetsspittrande frågan huruvida Sollefteå sjukhus ska läggas ut på entreprenad läggs på is. Moderaternas Lena Asplund, som nu blir Sjuk och hälsovårdsnämndens nye ordförande förekom frågor om Sollefteå sjukhus genom att direkt tala om att de ska utreda om daglig akutkirurgi och cytostatikabehandling mot cancer ska återupptas på sjukhuset.
Den nya trojkans budskap till BB-ockupanterna var att det inte kommer att bli något nytt BB i Sollefteå under mandattiden. Det lär med tiden komma mera. Men med ”Ordning och reda på ekonomin” kommer fortsatta nedskärningar att stå i förgrunden.
Att ha ordning och reda på ekonomin är en paroll som de flesta kan alla ställa sig bakom. Däremot kommer denna regionledning aldrig erkänna att vården är underfinansierad och att det behövs kamp för mer resurser från de enorma kapitaltillgångar som finns i samhället men i fel fickor. Därför lär det inom kort komma nya spar-  (läs nedskärnings) planer.
Samtidigt väntar personal och patienter på den kooperativa hälsovårdscentralen Voon på en lösning efter konkursen. Den senaste informationen från konkursförvaltare och Region var att det i slutet av denna vecka skulle bli klart om vem som skulle få ta över verksamheten Sedan dess har förhandsfavoriten hos Regionen, Premicare, dragit tillbaka sitt intresse. Det har nu rt.även Ersta diakoni gjort och det kommer att dröja ytterligare ett tag innan ny ägare är godkänd av konkursförvaltare, bank och Region. I samma veva tas nu initiativ från ”Ådalen reser sig” – ett mer Kramforsbaserat nätverk för kampen för vården i Ådalen – att starta en ny hälsovårdscentral i Nordingrå ägt och styrt av en kooperativ ekonomisk förening som Voon.
Behoven ska styra. Region Västernorrland borde få en politisk ledning som tar kamp mot underfinansieringen av dagens sjuk- och hälsovård. För mer resurser från staten och den enorma privata kapital- och förmögenhetsansamling som byggts upp i banker, fonder och storföretag.
Ge stöd, villkor och garantier för en hälsovårdscentral under Voons fortsatta kooperativa ägande – säg nej till privata lycksökare.
Stefan Lundqvist
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: