Sollefteås ”Gula Västar” – BB-ockupationen 2 år

Bilden ovan från ett tidigare besök

Stolt och envis kampstämning á la franska gula västarna utmärkte dagen när BB-ockupanterna i Sollefteå förra veckan firade 2 årsjubileum. Gula västar har ockupanterna haft sedan starten och budskapet stod fast:
– Vi ger oss aldrig!
– Vi sitter kvar så länge det behövs!
Barbro Mikaelsson, sekreterare i Föreningen Sollefteå ockupation 2018, till Tidningen Ångermanland (TÅ).

Under onsdagskvällen manifesterades viljan och kampen för ett BB och akutsjukhus i Sollefteå med talare, sång och musik.

– Vi firar alla ockupanter. Vi är närmare 3000 ockupanter som funnits här i två års tid sa Barbro Mikaelsson. Budskapet var denna dag som tidigare att ockupationen inte isolerar sin kamp till någon sorts egenintresse.
– Det gäller vården i hela Västernorrland. I första hand vill vi ha tillbaka BB och akutkirurgin i Sollefteå men det ska inte ske på bekostnad av ett annat sjukhus. Det ska vara likvärdig vård i hela Västernorrland, sa ordföranden i Sollefteå ockupation 2018 Lennart Häggkvist till TÅ och fortsatte:
-Vi påverkade valet väldigt mycket, men nu blev det så galet att partierna ( S, M, L/artikelförfattaren) gick ihop för att få fortsätta.
Inför 2 årsjubileet uttryckte den nye socialdemokratiske regionstyrelseordföranden Glenn Nordlund att han ville ha en dialog för att få ett slut på ockupationen. Detta var som att blåsa på brasan. Kampglöden flammande upp och det strömmade till en rad nya ockupanter.

– Vi har sagt att vi inte flyttar oss härifrån förrän regionen sagt vad dom tänker göra med Sollefteå sjukhus, inte förrän vi ser ett justerat protokoll med åtgärder om återuppbyggnad av verksamheter. (Barbro Mikaelsson i TÅ)
– Jag gissar att vi får ett förslag och då får vi ta ställning till det. Vad som krävs för att vi ska sluta ockupera kan jag inte svara på, det får stormöten avgöra. (Lennart Häggkvist i TÅ)

Inför kommande regionfullmäktigemöte har de politiska alternativen börjat formulera olika förslag för vården i Sollefteå. Lena Asplund, moderat ordförande i regionens hälso – och sjukvårdsnämnd, öppnar nu upp för en återöppning av akut kirurgi och onkologibehandling på Sollefteå sjukhus. Först utredning och sedan beslut i september. Sjukvårdspartiet har utarbetat ett förslag om att som ett första steg öppna BB i Sollefteå för omföderskor under vardagar. Idén sägs ha tagits fram av barnmorskor i Sollefteå och föreslås finansieras genom en avveckling av projektet ”Barnmorska hela vägen”.
– Då behöver vi akut kirurgi också. Det vore bra till att börja med kommenterade Barbro Mikaelsson till TÅ.

 En av talarna på 2-årsdagen var Simone Granberg från den över 3 år långa Doroteaockupationen som segrade och fick sin sjukstuga tillbaka. Deras imponerande och uthålliga kamp är en viktig förebild för BB-ockupationen då den har likheter i att det handlar om att kräva tillbaka vård rättigheter som tagits ifrån folk som bor i glesbygd.

Det masstöd som de stora demonstrationerna, debatterna, BB-ockupationen och andra olika initiativ mobiliserat gör att det idag i Ådalen är politiskt omöjligt för regionledningen att sparka ut ockupanterna med polisstyrka. BB-ockupanterna litar å andra sidan mycket till sin beslutsamhet och uthållighet som a och o. De har också spridit kampinspiration till resten av landet och även internationellt. Ockupanterna har också de senaste åren mycket aktivt deltagit i det nationella vårdupproret ”En annan vård är möjlig!”.

Klyftorna ökar i Sverige och världen. De rika blir rikare medan vården får fortsätta vara underfinansierad år efter år med allt allvarligare konsekvenser i dålig arbetsmiljö, låg personaltäthet och på många håll vård som läkare ej längre bedömer vara patientsäker. Kampen för BB och akutsjukhus i Sollefteå är värd allt stöd.

Vad blir nästa steg för att vinna BB tillbaka? Kan kraven till regionen men också till regeringen backas upp av nya än större och skarpare mobiliseringar för att sätta mer politiskt tryck på de som har makten och resurserna i samhället? Ett exempel på något sådant gjordes i länet 1992 då den mycket aktiva och stridbara SEKO-klubben i Ånge genom strejk och med en lokal generalstrejksliknande aktion – alla gick från arbetsplatser, skolor och hem – fyllde hela centralorten i en massiv manifestation som blev en del i att ortens postterminal och många jobb räddades kvar. Det är nu hög tid för en ny stor mobilisering av stödet för BB och sjukhuset i Sollefteå. Det är läge att nu sätta press på politikerna som så smått börjat öppna sig för att tänka nytt om Sollefteå – inte bara invänta deras förslag.

En ”Aktionsdag för BB och likvärdig vård i Ådalen” i hela Ådalen arrangerad av Föreningen Sollefteå Ockupation 2018, Föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, Ådalen reser sig med flera nätverk och föreningar som vill delta. Fackföreningsrörelsen kan spela en stor roll då den organiserar de flesta på arbetsplatserna – speciellt vårdfacken borde ta ett större ansvar än vad de gjort hittills i en sådan mobilisering och till exempel demonstrera i sina arbetskläder. Förutom lokala krav som – BB tillbaka till Sollefteå sjukhus – är det viktigt att krav ställs på regeringen om mer resurser till vården. För utan mer pengar till vården kommer fortsatt underfinansiering bara att leda till nya nedskärningar och fortsatt BB-nedläggning i Sollefteå och andra orter. Bara fortsatt kamp – som med gula västarna i Frankrike och i Sollefteå – kan bryta den färdriktningen.

Stefan Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: