Miljardtvätten på Swedbank

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonneson får 21 miljoner i avgångsvederlag samtidigt som banken penningtvättar (foto: News Oresund, Flickr CC).

Swedbank sparkar sin vd Birgitte Bonnesen med en överföring på 21 miljoner kronor till hennes konto. Bra att ha för det ”nya liv” hon nu säger sig börja. Samtidigt ger de stora aktieägarna i banken styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018 och ordföranden beviljas ett ökat årsarvode med 90.000 kronor. När det gäller att sko sig själva speglade minsann Swedbanks årstämma inte direkt den enorma kris de försatt banken i.

Dagen före Swedbanks årsstämma 28 mars kunde SVT:s Uppdrag granskning (UG) visa på nya makabra avslöjanden om banken. I avsnittet ”Swedbank och amerikanerna” visar UG att banken utan att ställa frågor upplåtit konton för uppenbar penningtvätt åt korrupta politiker, oligarker och skattesmitare. Avslöjandena gjorde att aktien på Swedbanks aktie dök 7.5 procent och handelstopp infördes. Swebank misstänks idag för ”grovt svindleri” och Ekobrottskomissionen har genomfört en gryningsräd på banken för att säkra bevisunderlag.

UG visar att i dagens rövarkapitalism med finansmatadorer till banker som tjänar pengar på pengar graviterar bankerna dit de största vinsterna kan göras. Om det nu är korrupta politiker eller kriminella oligarker som med våld och makt lagt under sig miljoner och miljarder kronor är deras finansförvaltning ändå en lukrativ affär för bankerna. Konton erbjuds till miljardtransfereringar och inga frågor ställs. Två intressen strålar samman och bankerna gör stora vinster på rika oligarker i öst. UG gör en genom gång av Swedbanks kopplingar med till såväl oligarker som köpta politiker.

Viktor Janukovytj, den störtade presidenten i Ukraina är utpekad som en av de mest korrumperade politikerna i modern tid. Hans familj påstås enligt UG ha stulit 10 miljarder dollar från staten varje år. UG har identifierat att ett Vega Holding Ltd. haft ett konto på Swedbank som använts för att slussa misstänkta mutor på 34 mijoner kronor till Janukovytj. Vega Holdings konto på Swedbank i Litauen upphörde plötsligt 2014 då Janukovytj störtades.

Paul Manafort, som var Donald Trumps valgeneral, sitter nu i amerikanskt fängelse på 7.5 år för bedrägeri, penningtvätt och samarbete med Ryssland för att få Trump vald till president. Från 2010 jobbade han för Janukovytj i dennes framgångsrika presidentsvalkampanj 2010.

Manafort tjänade 9-10 miljoner dollar om året på detta. UG visar att bolaget Inlord Sales kan kopplas ihop med Vega Holding Ltd. 2012 skickades 999987 dollar från Inlord Sales till Manaforts konto i en cypriotisk bank. Swedbank har godkänt överföringar på 25.000 000 dollar till Inlord Sales och betalningar som gått till Manaforts konto.

Bruce Jackson är Amerikan och konservativ republikan med bakgrund i underrättelsetjänsten vapenindustrin och i decennier verksam inom amerikansk utrikespolitik.

2011 köper han en vingård i Bordeaux, byter inställning om Janukovytj och börjar jobba med att promota honom bland annat genom att ordna möten med toppolitiker i USA. UG har hittat en donation på hundratusen dollar som skickats från Vega Holding Ltd till Jacksons bolag ”The transitional democracies” som han bildade då han bytte åsikt för pengar och började jobba för Janukovytj.

Islanders Machmudor, omtalad som den mest hårdföre och farligaste av de ryska oligarkerna. Han har använt våld och korruption för att bygga framgång för sina företag. UG har funnit att Machmudor slussat hundratals miljoner kronor till skatteparadis via 20-30 olika konton i Swedbank. Han och hans partner kontrollerar 200 bolag med konton i Swedbank och ett tjugotal av dessa företräds avdvokatbyrån Mossac Fonsecas brottsliga skattesmitarservice i Panama.

Efter skandalen kring Pananamaleaks, avslöjandet om bankers olagliga skattesmitartjänster åt världens förmögna 2016, skickade chefen för New Yorks finansmyndighet ett brev till ett tjugotal banker världen över där de frågade om de har kunder med kopplingar till advokatbyrån Mossac Fonseca. Swedbank är en av adressaterna och svarade att Swedbanks New Yorkkontor aldrig haft några kopplingar till Mossac Fonseca. 2018 svarar de på nytt då

New Yorks finansmyndighet vidgat frågan till att även gälla globalt verksamhet. Swedbank svarar då att de har kunder med kopplingar men bara i Sverige och Norge och att ingen av dem är misstänkta. ”Banken har inte upptäckt något som tyder på penningtvätt”

När UG i slutet av programmet i en kort intervju konfronterar Swedbanks ledning med att UG hittat minst 100 Swedbankskunder i Baltikum med kopplingar till Mossac Fonseca kan de inte svara och avbryter intervjun.

Skräcken hos de banker som fått dessa frågor från USA är att de förbjuds att handla med. världsvalutan dollar.

I programmet intervjuas Louise Brown som är antikorruptionsrevisor och ordförande för den idella organisationen Transparency International Sverige. I en intervju i nyhetsmagasinet Fokus samma vecka säger hon att Sverige har en svag lagstiftning mot korruption. – Till exempel har företagsböter. ett maxbelopp på 10 miljoner kronor, vilket är felräkningspengar för en koncern som omsätter hundratals miljarder kronor….Nordea som fick högsta möjliga straffavgift av Finansinspektionen – 50 miljoner kronor – år 2015. Samma år uppgick vinsten till 50 miljarder kronor. Straffet motsvarade alltså en promille av vinsten.

Efter ha sett de Uppdrag gransknings avslöjanden slås man av hur sjukt samhället är när hundratals ja globalt tusentals miljarder kronor idag på ett kriminellt sätt får stoppas i privata fickor utanför samhällsnyttan utan att varken rättsystemet eller det politiska etablissemanget tycks ha några ambitioner att förändra något. Istället fortsätter de med budgettak och budskapet att det inte finns pengar, att de är tvingas att skära ned i vård och omsorg för vanligt folk. Välfärden krackelerar samtidigt som UG:s program om Swedbank visar att miljarder finns men göms undan med hjälp av bankerna.

Det tycks alltid vara Uppdrag granskning och annan media som avslöjar oegentligheterna i samhällskroppen. En orsak är att de är medier och har som uppgift att förmedla sina avslöjanden. Men våra myndigheter som Ekokomissionen, Bank- och Finansinspektionen måste efter Swedbankshärvan ställas till svars för att de negligerat och inte gjort det jobb som UG gjort.

Programmet understryker också det akuta behovet av att förstatliga bankerna

Stefan Lundqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: